SaiPa Salibandyn sekä LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun yhteistyö tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää kilpatason salibandyn ja korkeakouluopiskelun ohessa. Pelaajille tämä tarkoittaa oivaa tilaisuutta keskittyä samaan aikaan omaan urheilu-uraan sekä uran jälkeiseen elämään ennakoivasti. Yhteistyö on mahdollista kaikille SaiPan naisten ja miesten edustusjoukkueiden sekä P21-joukkueiden pelaajille. T-21 ei saa tänä vuonna jalkeille joukkuetta pelaajapuutteesta johtuen.
Miesten edustusjoukkueen Juuso Kekki sekä Antti Suoraniemi opiskelevat kauppatieteitä LUT-yliopistossa. Juusolla on takanaan kaksi vuotta opiskelua, Antilla edellinen vuosi oli vasta ensimmäinen. ”Tuotantotalous oli myös houkutteleva mahdollisuus, mutta koin loppujen lopuksi kauppatieteiden sopivan itselleni paremmin”, Suoraniemi kertoo.
Kekille kauppatieteiden opinnot olivat tavoitteena jo lukioaikoina. ”Urheilun ja opiskelun yhdistäminen onnistuu loistavasti, kunhan määrittää itselleen sopivan opiskelutahdin. Vaikka uskon, että urheilu ja opiskelu täydentävät toisiaan, on silti löydettävä itselleen sopiva balanssi kuormituksen hallitsemiseksi”, toteaa Kekki. Samoilla linjoilla on Suoraniemi. ”Salibandyn ja opiskeluiden yhdistäminen on rankkaa, mutta palkitsevaa. Henkilökohtaisesti se oli tietoinen valinta, että käyn mahdollisimman paljon kursseja koronan pilatessa vapaa-ajan suunnitelmat. Yhdistämisen voisi suorittaan inhimillisemminkin, valitsemalla vähemmän kursseja, joten vapaa-aikaa urheilun lisäksi jää enemmän.”
Naisten edustusjoukkueen hyökkääjä Veera Lokka puolestaan opiskelee LAB-ammattikorkeakoulussa fysioterapeutiksi. Toista vuottaan opiskeleva Lokka kehuu Lappeenrantaa hyvänä opiskelijakaupunkina. ”Lappeenrannan opiskeluyhteisö on minun mielestäni hyvä ja yhteisöllinen, vaikkakin ehkä tämä koronatilanne on vähän hankaloittanut uusiin ihmisiin tutustumista ja opiskelijatapahtumia. Kaikille, jotka pohtivat tänne hakemista, haluisin sanoa, että se kannattaa. Lappeenranta on kaupunkina tosi hyvä opiskelukaupunki, jossa on mahdollista tehdä oikeastaan mitä tahansa!” Lisäksi Lokka kertoo salibandyn ja opiskeluiden yhdistämisestä. ”Salibandyn ja opiskelun yhdistäminen on ollut minun mielestäni tosi helppoa. Molempiin on pystynyt keskittymään täysillä, eikä kumpikaan ole kärsinyt toisen ohella. Tietysti molempien eteen piti tehdä paljon töitä, mutta hyvällä aikataulutuksella homma on hoitunut hyvin.”
Fysioterapiaa opiskelee myös P21-joukkueen Topias Virolainen. ”Salibandyn pelaajana olen monta kertaa kärsinyt loukkaantumisista, ja niiden aikana kiinnostus alaa kohtaan heräsi.” Virolaisen mieleen on jäänyt se, kuinka helppo uusiin opiskelukavereihin on tutustua. ”Kouluun tullessani en oikeastaan tuntenut luokaltani ketään, mutta tosi nopeasti tuli kaikki ihmiset tutuksi ja olen saanut hyviä ystäviä, joiden kanssa ollaan päivittäin yhteyksissä, vaikka opiskelu on tapahtunut etänä. Lisäksi kampuksella on tullut tutustuttua myös muiden alojen opiskelijoihin.”
Lopuksi Kekki ja Suoraniemi kehuvat vielä LUT-yliopiston opiskelumahdollisuuksia. ”LUT-yliopisto tarjoaa opiskelijoille todella laajat kurssivalikoimat alasta riippumatta, sekä laadukkaan opetuksen. Lappeenrannassa uudet opiskelijat pääsevät mukaan opiskelijayhteisöön nopeasti ja vaivattomasti jo orientaation aikana, eikä kukaan jää yksin. Kokonaisuudessaan LUT-yliopisto on ylittänyt odotukseni reilusti viimeisen kahden vuoden aikana, joten voin suositella kyseistä koulua kaikille”, kertoo Kekki. Suoraniemi tiivistää ajatuksensa yhteen lauseeseen. ”LUT on erinomainen paikka verkostoitua ja opiskella.” Virolainenkin kannustaa uusia ihmisiä hakemaan Lappeenrantaan opiskelemaan. ”Rohkeasti vaan tänne opiskelemaan. Lappeenranta on mukava kaupunki ja täällä on kaikki tarvittava. Skinnarilan henki on jotain mikä kannattaa kokea.” Veera Lokka päättää ajatuksensa näin. ”Lisäksi voisin sanoa vielä sen, että itse en oikeastaan edes pitänyt fysioterapiaa sellaisena alana, mikä olisi se oma juttuni, mutta nyt SaiPan kautta, kun pääsin avoimeen sitä opiskelemaan, niin en ole kyllä katunut hetkeäkään sitä.”